Niskokaloryczna kolacja – jak to możliwe?

Przeczytałaś, że podczas diety nie możesz jeść kolacji? Widziałaś wiele opinii, iż wieczorny posiłek jest odpowiedzialny za ponadprogramowe fałdy tłuszczu? Jest to prawda jeśli: nie ruszasz się w trakcie dnia, jesz wieczorny posiłek niedługo przed położeniem się spać, zamiast wartościowych dla organizmu produktów wybierasz słodycze, dania typu fast food lub pozostałe ciężkostrawne, zalegające w żołądku, nietrawiące się, smażone śmieciowe jedzenie. Jeśli jesteś osobą aktywną. Regularnie gimnastykujesz się wieczorem lub późno chodzisz do łóżka to wieczorny posiłek powinien być Twoim obowiązkiem! Oczywiście mowa w tym przypadku o dietetycznej kolacji. Czym więc jest dietetyczna kolacja? Dietetyczna kolacja to taka, która jedzona jest ok 2-3 godzin przed pójściem spać. Cechuje się się niewielką zawartością tłuszczu (odpadają wszelkie smażone grzanki i tosty) oraz cukrów prostych. Układ pokarmowy musi w ciągu nocy zdążyć je przetrawić. Kolacja musi mieć w swoim składzie jak najwięcej białek gdyż właśnie one nie pozostawiają śladu w naszym organizmie jako tkanka tłuszczowa a okazują się niezbędne w regeneracji mięśni po wysiłku całego dnia. Dodatkowo kolację należy wzbogacić o niezbyt duże ilości węglowodanów złożonych. Jakie produkty dobrze jest wybierać na kolację: nabiał (chudy twaróg, mleko o niskiej zawartości tłuszczu), warzywa (np. szpinak, marchew, bakłażan), owoce (np śliwki, gruszki), ciemny, pełnoziarnisty chleb (rezygnujemy ze sztucznych bułek), chude mięso (np. kurczak). Jakich produktów warto unikać? Dań typu fast food, słodkich wyrobów, sera żółtego (zwłaszcza w postaci topionego sera na zapiekankach czy pizzy), produktów seropodobnych, tłustych wędlin (salami) i mięsiwa. Optymalnie skomponowana dieta jest gwarancją zdrowej figury jaka z całą pewnością będzie robić furorę na plaży.